Bachova cvjetna terapija

Nadređena Kategorija: Tecniche Kreirano Srijeda, 26 Svibanj 2010

fiori_bach_naturopatiaMetoda razvijena od strane Edwarda Bacha se zove cvjetna terapija. To je proces u kojem se koriste esencije cvijeća, osobito divljeg, ubranog u netaknutim područjima i u vrijeme najvećeg procvata kada njihova potencijalna energija dosegne svoj vrhunac. Cvjetna terapija je prirodni tretman koji ima za cilj vratiti sklad tijelu i psihi pacijenta. Pretpostavka je da u svakom ljudskom biću, iako je bolesno, nalaze energije potrebne i dovoljne da se postigne potpuno ozdravljenje; radi se samo o tome da ih treba odblokirati da bi one mogle slobodno djelovati iz unutrašnjosti. Svaka osoba prirodno ima obilježja svakog cvijeta i u toku svog razvoja prolazi razvojne faze čiji se pozitivni, kao i negativni aspekti mogu identificirati s pojedinim cvijećem i sa složenim odnosima koji ih vežu jednu za drugu. Cvjetovi su nositelji vibracijske frekvencije koje se mogu preseliti u energetske strukture prisutne u svakom živom organizmu bio on životinjski ili biljni.

 

Postoji 38 esencija koje je Bach identificirao, plus jedan lijek za prvu pomoć Rescue remedy, napravljen od kombinacije 5 cvijetova i obično se smatra 39 lijekom. Svaka esencija odgovara psihičkom stanju koje potencijalno može fiori_di_bach_naturopatiaporemetiti našu ravnotežu i time izazvati bolest. Esencije se dobivaju pomoću 2 različita procesa, oba prirodna. Dr. Bach je koristio dva osnovna postupka za pripremanje svojih cvjetnih lijekova:

- metodu solarne infuzije

- metodu esencije.

 

Metoda solarne infuzije se koristila za male cvjetove s livada. Nakon što bi se odredile biljke s kojih su se uzimali cvjetovi Bach je čekao trenutak da se otvore suncu te bi ih stavio u staklenu posudu s čistom izvorskom vodom u kojoj bi plutale na suncu oko četiri sata. Poslije ove solarne infuzije cvijeće bi se vadilo iz vode. Tekućina na taj način napunjena vibracijama se filtrirala i prelijevala u bočice (stock bottles) te bi joj se dodala jednaka količina rakije koja je služila kao konzervans. U drugom postupku se koristila tehnika kuhanja gdje je Bach koristio cvjetove sa stabala. Ova metoda predviđa kuhanje cvijeća ubranog na grančicama barem 30 minuta u čistoj izvorskoj vodi. Ona se poslije filtrira te se i njoj dodaje rakija. Čiste esencije se ulijevaju u bočice od 10ml, iste one koje se na tržištu nalaze pod nazivom "majčinska tinktura".

38 lijekova se može međusobno kombinirati ovisno o individualnim potrebama. Općenito se ne preporuča korištenje više od šest esencija zajedno kako bi se jasno procijeniti njihov utjecaj i kako bi se kasnije eventualno napravile prilagodbe. Bach je tvrdio da je jedini način da se istinski ozdravi je da otkrijemo greške u nama. Da bismo to učinili savjetovao je da se smirimo i saberemo barem nekoliko minuta svaki dan kako bi rasvijetlili vlastito emocionalno stanje, naše želje i frustracije, da shvatimo što je zapravo krivo u našim životima. U svojoj knjizi "Izliječite sami sebe" Edward Bach naglašava kako bolest koju poznajemo nije ništa više nego vanjski odraz unutarnje slabosti. Prema Bachu podrijetlo fizičke bolesti se nalazi u neskladu između duše i uma. Prema tome jedini način da se istinski izliječimo je da otkrijemo tu neravnotežu i sami sebe obnovimo iznutra. Bachova cvjetna terapija djeluje prema ovome principu.

Hitovi: 949