Refleksologija stopala

Nadređena Kategorija: ROOT Kreirano Ponedjeljak, 31 Svibanj 2010

riflessologia_plantareRefleksologija stopala je drevna tehnika manipulacije stopalom korištenjem jedino i iskljucivo ruku. Refleksne tocke na stopalima su bile poznate i tretirane su u terapijske svrhe još prije 5000. godina u Kini i Indiji. Na zapadu je modernu refleksologiju uveo William H. Fitzgerald, lijecnik iz Bostona koji je koristio akupresuru za obavljanje manjih kirurških zahvata bez anestezije.
Kompletnoj formulaciji refleksnih tocaka stopala doprinijeli su sami Fitzgerald i Eunice Ingham. Danas se koristi kao metoda procjene i vracanja ravnoteže. To je sjajan nacin da se procitaju poruke tijelu i da se postigne "blagostanje".
Svatko može uvelike iskoristiti biljnu refleksologiju za opuštanje, ublažavanje simptoma najcešcih bolesti i poboljšanje kvalitete života.

 

 

naturopatia_riflessologia_plantare

Refleksologija stopala je prirodna terapija koja koristi korelacije koje povezuju točke stopala, iznimno bogate živčanim završecima, sa unutarnjim organima i različitim dijelovima tijela. Na stopalu ljudsko tijelo je prikazano kao čovjek koji sjedi, gdje prsti odgovaraju glavi, a calcagli zdjelici. Svako stopalo predstavlja po jednu stranu tijela s pripadajućim organima. Biljna refleksologija stopala je neinvazivan, siguran, učinkovit, prirodan, udoban i jednostavan način suočavanja s raznim zdravstvenim problemima. Tretmani biljne refleksologije pomažu da se lakše nosimo s pritiskom na poslu, dužnostima koje iziskuje obiteljski život i sportskim naporima.


 

Refleksologija se može koristiti kod:

- balansiranja fizicke, mentalne i emotivne sfere
- sprečavanja nastanka ili pogoršanja bilo kakvih poremećaja
- poticanja tjelesne reakcije na pojedine bolesti
- može koristiti ekskretornim organima, odnosno jetri i plućima
- endokrinom sustavu, tj. štitnjači; ginekološkim problemima
- krvožilnom sustavu
- poremećaja prehrane koji su vezani uz stres i nervozu


Kontraindikacije:

- zarazne bolesti uz prisustvo groznice
- upale u akutnom stanju
- proširena gljivična oboljenja stopala
- prvi dan ciklusa kod žena sklonih krvarenju
- osobe podložne krvnim ugrušcima ili emboliji
- organske ili degenerativne bolesti živaca

 

Tko može imati koristi od refleksologije stopala?

neonato_riflessologiaKod novorođenčadi refleksna masaža se treba provoditi laganim pokretima, kratko te brzim pokretima u smjeru suprotnom od cirkulacije. Biljna masaža ili refleksologija mogu puno koristiti djeci kod napada plača uzrokovanih želučanim ili crijevnim problemima. U tim slučajevima se tretiraju točke na rukama što će sigurno pomoći da se dijete opusti i zaspe, da se ukloni napetost, nervoza i nadutost probavnog sustava koji često uzrokuju grčeve. Refleksologija stopala je indicirana u liječenju apatične i neraspoložene djece, a također je i od velike pomoći kod učenja jer stimulira um i potiče koncentraciju. Dovoljno je reći da je kineska djeca već u osnovnoj školi imaju u jutarnjim satima prije početka nastave, vježbe akupresure za poboljšanje mentalne i fizičke kondicije.

 

riflessologia_gravidanza

Dobar tretman biljne refleksologije u trudnoći ima najprije cilj tonificirati tijelo i uravnotežiti majčin organizam oslobađajući je od stresa i napetosti i tako je dovesti do blagotvornog opuštanja. Dobro izveden refleksološki tretman učinkovito suzbija išijas i lumbago koji se javljaju zbog privremene hiperlordoze kralježnice u drugom stanju. Ona također pomaže održavati pravilan položaj tijela i tonus mišića što je vrlo važno za porođaj i za postporođajno razdoblje je je tijelo već spremno za "povratak u formu". Očito je i da blagodati koje biljna refleksologija pruža majci pogoduju i djetetu.

 


riflessologia_mestruazioniNa svijetu ne postoji žena koja nema neki problem koji proizlazi upravo iz njezine ženstvenosti. Još od razvojnog razdoblja problemi slijede jedan za drugim; menstrualni ciklus, čak i kod najzdravijih osoba, uvijek predstavlja malu mjesečnu traumu koja sa sobom donosi promjene barem u smislu raspoloženja i živčanog sustava. U mnogim slučajevima se javlja nepravilna, oskudna ili obilna menstruacija, snažna bol u trbuhu i glavobolje. U ovom slučaju refleksologija može pomoći na dva načina:
- umiruje kada je bol akutna;
- između dva ciklusa kako bi se uspostavila ravnoteža endokrinog sustava i olakšao protok menstrualne tekućine čime ciklus postaje manje bolan.

Naravnu, u slučaju obilnog krvarenja bilo bi dobro izbjeći masažu stopala u prvim danima menstrualnog ciklusa na točkama koja odgovaraju genitalijama.

 

anziani_riflessologia

Pod starijima se smatraju osobe koje su dosegle određenu dob i čije fizičke i psihičke funkcije polako ulaze u fazu pada. Zbog dotrajalog svojstva fizičke reakcije čak ni refleksna masaža ne može postići izvrsne rezultate, ali se mogu postići određena poboljšanja kao npr.;
- poboljšanje i održavanje dobre pokretljivosti zglobova i mišića
- upravljanje problemom inkontinencije
- ublažavanje bolova u zglobovima na rukama i nogama.

 

riflessologia_disabili

Postoje refleksološke tehnike za specifične probleme, primjerice one koje su pogodne za osobe s invaliditetom koje su prisiljene provesti većinu svog vremena u invalidskim kolicima. Njima refleksologija pruža važan osjetilni stimulans jer pritisak na refleksne zone stopala suzbija degeneraciju mišića, živaca i kostiju. U mnogim se slučajevima potvrdilo da refleksna masaža ima vrijednost i svrhu, ako ne samog oporavka onda barem kao značajna potpora tretmanima koji se provode bilo u institucijama bilo kod kuće. Za roditelje osoba s invaliditetom poznavanje tehnika​​refleksne masaže je sredstvo i razlog za kontakt s njihovim djetetom kako bi mu pružili olakšanje i pomoć.

 

 

riflessologia_stress

Refleksologija je posebno pogodna i za radnike koji moraju dugo stajati ili hodati kao i za one koji uvijek nepravilno sjede. Omogućuje borbu protiv stresa i preopterećenja jedne strane tijela, kao npr. leđa, te prekidanje dnevne rutine. Pomaže da se otkriju nov načini korištenja tijela i izaziva opće opuštanje. Iz tih razloga oni koji mnogo rade na tipkovnici za računalom često pribjegavaju refleksologiji radi ublažavanje simptoma preopterećenja ruku, ramena i vrata. Postoje posebne tehnike samoliječenja za ruke i noge koje se mogu prakticirati u uredu ili u hodu!

 


Refleksologija općenito djeluje na:

- živčani sustav
- endokrini sustav
- imunološki sustav
- krvožilni sustav.

mappa_riflessologia_plantare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

riflessologia_plantare_mappa

Hitovi: 1684