Iridologija

Nadređena Kategorija: Tecniche Kreirano Ponedjeljak, 31 Svibanj 2010

mappa_iride_naturopatiaU grčkoj mitologiji, Irida (Iris) je bila božica duge pomoću koje je ljudima prenosila poruke bogova. Dugine boje su simbolizirale raznolikost ljudske rase i odražavale veliku raznovrsnost boja dijela tijela koji svi imamo: šarenice oka. Moderna iridologija je rođena ponajprije zahvaljujući Mađaru Ignatzu von Peczelyu, a u 20. stoljeću ju je razvio Bernard Jensen. Temelji se na pretpostavci da šarenica, obojeni dio oka, predstavlja kartu na kojoj je prikazana cijela anatomija tijela i njezine funkcije. Iridološka mapa jasno pokazuje koncept ljudske cjelovitosti. Ne može se odvojiti srce od mozga niti jetra od pluća. Jedno radi u skladu s drugim: to je blisko povezana obitelj u kojoj vlada harmonija.

 

Iridologija, odnosno, morfološko "čitanje" šarenice ima cilj otkriti čimbenike koji bi mogli biti važni za prevenciju bolesti te postizanje optimalnog stanja zdravlja. Iridološki pregled nije invazivan ni bolan, a obavlja se iridoskopom. To je instrument sa posebnom optikom koja omogućuje istraživanje šarenice do najsitnijih mikroskopskih detalja. Pregledom šarenice se mogu utvrditi znakovi konstitucionalnih slabosti koje se često prenose s koljena na koljeno. Svaki znak priča svoju priču i daje naturopatu trag koji ga upućuje na mogući gubitak harmonije. Pomoću pravilne procjene i davanjem savjeta o načinu života može se vratiti mir našem tijelu i svijetu. Karta šarenice jasno pokazuje prirodni red i zakone našeg postojanja. To je knjiga koja čeka da je se pročita, razumije i koristi. Pokazuje nam smjer koji trebamo slijediti da bismo imali zdravo tijelo i um.

 

Čemu služi iridološki pregled?

esame_iridologico_naturopatia

Pojedinac je cjelina, ali svaki dio tijela nam govori o cijelom pojedincu. Tako su neki dijelovi tijela postali predmetom posebnog proučavanja: stopalima se bavi refleksologija, aurikuloterapija ušima, a šarenicom iridologija. Naturopatska vizija iridologije ne predviđa dijagnostičku ulogu. Nije moguće predvidjeti ospice ili rak već se analizom može odrediti na kojem bi se području mogao razviti određeni poremećaj i gdje bi mogla nastupiti bolest. Može se vidjeti preopterećenost toksinima i sposobnost tijela da ih eliminira čime se pokazuje životna snaga pojedinca. Ova tehnika je bitna ako promjena nije samo fizička već uključuje različite razine: mentalnu, emocionalnu, duhovnu, energetsku. Na ovaj način se može promatrati i prepoznati ono što utječe na osjećaj dobrobiti. Iridologija je metoda koja se bavi primarnim uzrocima lošeg stanja. Na primjer: poremećaj autonomnog živčanog sustava može biti izazvan nedostatkom nekog minerala (npr. magnezija).

Iridologija ima prediktivni karakter. Nakon određivanja individualnih slabosti, koje se možda još nisu ni pokazale, pristupa se fitoterapiji,ortomolekularnoj prehrani i raznim naturopatskim tehnikama kako bi se izbjegla manifestacija istih.

Hitovi: 1081