Mineralogram

Nadređena Kategorija: Tecniche Kreirano Srijeda, 26 Svibanj 2010

mineralogramma_naturopatiaTo je vrlo ucinkovito dijagnosticko orude koje omogucuje uvid u informacije o bolestima koje se još nisu pokazale. Iz jedne vlasi kose moguce je procijeniti zdravstveno stanje na temelju prisutnosti razlicitih minerala te istražiti postojanje i kolicinu teških ili otrovnih metala. Ova procjena omogucava analizu sklonosti bolestima u buducnosti na temelju rada endokrinog sustava.
Mineralogram može utvrditi stanje zdravlja kroz nedostatak ili višak prehrambenih minerala u organizmu. Analizom rezultata mineralograma moguce je uspostaviti terapiju na bazi minerala i vitamina. Ona ce pravodobno djelovati na sve subpatološke promjene uzrokovane akumulacijom metala zbog raznih uzroka. Analizira se kolicina minerala u unutrašnjosti kose. Minerali koji su podvrgnuti mjerenju: kalcij, magnezij, natrij, kalij, željezo, bakar, mangan, cink, krom, selen, fosfor, nikal, kobalt, molibden, litij, bor, toksicni metali kao što su olovo, živa, kadmij, arsen, uran i aluminij.
Dobivene informacije se smještaju u kompleks procjena koje pomažu da se odredi niz prehrambenih intervencija i njezino uravnoteženje (dijete, dodaci, itd.). One se provode s ciljem optimiziranja prirodne sposobnosti organizma da ostane u stanju psihofizicke dobrobiti.


naturopatia_mineralogrammaRezultati mineralograma prvenstveno pokazuju manjak ili višak analiziranih minerala. Nedostaci mogu biti zbog uvođenja ili nedostataka asimilacije. Stoga će terapijske intervencije imati za cilj osigurati dovoljnu zalihu minerala koji nedostaju korištenjem dodataka prehrani.

Dakle, radi se o tome da se organizmu pruži ono što mu je potrebno i što će on sam na vlastite načine i u svoje vrijeme iskoristiti. Kad je prisutna neravnoteža, bilo da se radi o višku ili manjku uzrokovanim prehrambenim čimbenicima, mogu se primijeniti prikladne mjere dijete. Ili se drugačije provode korekcije kroz integrativnu terapiju kompetitivnog tipa kao što je to slučaj s otrovnim mineralima. Drugim riječima: uvodi se jedan "dobar" mineral koji će zauzeti mjesto onog "lošeg". U slučaju da liječnik ispituje višak ili manjak minerala kao odraz oštećenja jedne ili više žlijezda (štitnjače, nadbubrežne žlijezde, itd..) terapija će usmjeriti na vraćanje njihove funkcionalnosti.

 
USPOREDBA S DRUGIM PRETRAGAMA

Zašto analizirati vlas kose umjesto krvi ili urina? Nalaz krvi nudi samo "flash", trenutan uvid u ravnotežu minerala prisutnu u organizmu. Na njega mogu utjecati različiti čimbenici kao npr. upalno stanje.
Na nalaz urina može utjecati bilo koje oštećenje urinarnog trakta.


esame_capello_mineralogrammaMineralna analiza kose može nam ispričati i "priču" o prisutnosti minerala omogućujući tako da bacimo širi pogled na uvjete koji su prethodili.

Kosa je jedna vrsta termometra: svaki mjesec naraste otprilike jedan centimetar, koncentrira se oko folikule i zadržava minerale iz tekućina koje kolaju tijelom: makroelemenata, kao što je kalcij, prisutnih u velikim količinama, minerala u tragovima (magnezij, željezo, bakar, itd...) koji se nalaze u malim količinama, sve do toksičnih metala, kao što su olovo i živa, koje je organizam s vremenom asimilirao. Kosa je stabilan materijal za biopsiju, ne zahtijeva poseban tretman i godinama će ostati vitalan ako zatreba. Razine minerala u kosi su oko deset puta veće od onih krvi, a to omogućuje točnu, pouzdanu i jeftinu analizu minerala koji se nalaze u njoj.

Nedavne studije su pokazale da koncentracija minerala u kosi na prihvatljiv način odražava i onu u tkivima. U kosi su, također, više od 100 puta, koncentrirani elementi kao što su krom, nikal i mangan, koje je inače teško detektirati zbog njihove male koncentracije u krvi ili plazmi.

Postupak koji se općenito koristi u laboratorijima predviđa spektrofotometriju atomske emisije induktivno vezane uz plazmu argona-ICP-AES. Uzorak kose se očisti, zdrobi i izmjeri te se preko noći ostavi da se otopi u dušičnoj i i perklornoj kiselini da se ukloni proteinski dio (keratin). Dakle rehidratizira se i spaljuje na temperaturi između 8.000 i 10.000°C. Na ovoj temperaturi svaki prisutni mineral emitira svjetlost određene valne duljine koja se otkriva pomoću fotomultiplikatora za svaki analizirani element.

 

KOME KORISTI?

Važnost ovog testa je najviše njegova preventivna svrha zato što nam daje uvid u stanice i omogućuje da se identificiraju i isprave opasne neravnoteže puno prije nego što obične analize otkriju išta abnormalno ili čak i prije nego se one manifestiraju. Ovim testom se dobivaju informacije o kvalitativnim odnosima među mineralima, o stupnju staničnog stresa i o oksidativnom tipu. Također nam omogućuje mjerenje funkcija autonomnog živčanog sustava i međusobno povezivanje patoloških, psiholoških i mentalnih stanja sa stanjima stanične oksidacije. Kroz neke temeljne odnose između minerala dobivamo važne informacije o funkciji štitnjače i nadbubrežne žlijezde koje, kao što je poznato, igraju važnu ulogu u proizvodnji bio energije i reguliraju stupanj tjelesne oksidacije. Četiri su elementa posebno uključena u regulaciju njihove ravnoteže: kalcij / magnezij / natrij / kalij djeluju upravo kao regulatori metabolizma.

Hitovi: 2826