Naturopat

Nadređena Kategorija: Naturopatia Kreirano Nedjelja, 30 Svibanj 2010

medicina_naturopatiaTKO JE NATUROPAT?

Naturopat radi na način da osobu gleda kao cjelokupno tjelesno, mentalno i emocionalno biće. Njegov zadatak je stimulacija životne snage (vis medicatrix naturae)i pomoć samoregulirajućoj sposobnosti organizma. Intervenira kako bi pomogao unutarnjim prirodnim izvorima energije i istražuje unutarnje uzroke energetsko funkcionalnih neravnoteža radi njihova uklanjanja. Naturopat usmjerava svoju sposobnost promatranja u više smjerova. To su: prepoznavanje sastava tijela i predispozicija, održavanje i obnova ravnoteže biološkog sustava, otkrivanje i liječenje energetsko funkcionalne neravnoteže, poticanje unutarnje reaktivne sposobnosti individualca i procjena vanjskih utjecaja štetnih za održavanje dobrobiti. Prilikom obavljanja svoje djelatnosti usmjerava pažnju na elemente koji omogućuju preventivno djelovanje čiji je cilj održavanje zadovoljavajuće razine psihofizičke ravnoteže pojedinca. Biti naturopat znači biti u stanju provesti program prevencije pomoću prirodnih metoda, naravno, u suradnji s tradicionalnom medicinom.

Dakle, svaka naturopatska disciplina se očituje na sljedećim nivoima:

- procjena općenitog stanja pojedinca;

- upotreba metoda liječenja, razrada i provedba osobnih savjeta namijenjenih dobrobiti organizma;

- razvoj metoda edukacije okoline, obitelji i društva.

Aktivnosti naturopata su podijeljene u 2 glavne skupine:

- intervencija u svrhu održavanja psihofizičke dobrobiti

- aktivnosti namijenjene informiranju, senzibilizaciji i edukaciji o postizanju zdravlja prirodnim putem.

 

naturopata

Naturopat upotrebljava razne tehnike, discipline, proizvode i posebnu opremu te kroz razgovor stupa u empatijski odnos s pacijentom. Koristi posebne tehnike slušanja čija je svrha postizanje zdrave veze između njega i klijenta (što je osnovna pretpostavka za vraćanje energetske ravnoteže potonjem). On, dakle, mora poznavati osnove psihološke dinamike i dobre međuljudske komunikacije. Konzultant koristi isključivo neinvazivne tehnike - po osnovnom Hipokratovom principu "primum non nocere" – i prirodna rješenja koja potiču reaktivne sposobnosti organizma. Bioenergetske i instrumentalne metode koje koristi ne mogu se klasificirati kao medicinske.

U to najčešće spadaju:

- analize biotipološke, morfopsihološke, iridološke, bioenergetske, refleksološke i kineziološke vrste

- prirodna, eumetabolična i ortomolekularna prehrana

- energetske tjelesne, ručne i refleksološke tehnike

- upotreba biljnih proizvoda, dodataka prehrani i lijekova na cvjetnoj bazi

- naturopatski higijenizam i hidrologija.corso_naturopatiaU naturopatskoj struci obrazovno-informativni rad ima ključnu važnost. Glavna obrazovna aktivnost se sastoji u upućivanju pacijenta na održavanje svih elemenata koji pridonose zdravom životu u skladu s prirodom. U tu svrhu, liječnik procjenjuje razinu znanja i prihvaćanje osobe i podržava je u progresivnom stjecanju svijesti o vlastitoj dobrobiti (u koju spadaju biokemijske, genetske, psiho-emocionalne i druge komponente). Osobu treba dovesti do toga da nakon naturopatskog pregleda bude u stanju voditi zdrav i skladan život. Obrazovanje i poučavanje trebaju osvijestiti pojedinca i pomoći mu da usvoji "fiziološke mehanizme usmjerene na zdravlje i dobrobit".

Hitovi: 997