Osnovni pojmovi

Nadređena Kategorija: Naturopatia Kreirano Nedjelja, 30 Svibanj 2010

corso_naturopatiaOsnovni pojmovi

Temelj naturopatije može se sažeti u tri osnovna koncepta: vitalnost, uzroci i teorija tjelesnih tekućina.

VITALNOST

Svaki živi organizam ima u sebi od rođenja energiju ili životnu silu koja mu omogućuje da živi i raste u ravnoteži s okolinom koja ga okružuje. Ova pametna i instinktivna vitalna snaga vodi sve biokemijske procese koji se događaju u našem tijelu dozvoljavajući svakoj stanici da obavlja sve funkcije potrebne za život. Zahvaljujući toj energiji aktiviraju se procesi samoiscjeljenja u slučaju da se pojave faktori koji poremete ravnotežu. Ovaj vitalni impuls, pomoću mehanizma kompenzacije i povratnih informacija, omogućuje svakoj stanici održavanje razine biološke ravnoteže (homeostaze) unutar nje i u odnosu prema drugim komponentama živog bića. Sukladno tome: groznica se smatra znakom inteligentne reakcije na zarazni proces, upala tkiva je pokazatelj obrane organizma, a ožiljak je pokazatelj organizirane reproduktivne aktivnosti usmjerene na samoodržanje sustava.

UZROCI

U naturopatiji se smatra da svaka organska nepravilnost proizlazi iz dubinskih uzroka. Svaka bolest ili poremećaj mora nužno imati jasan uzrok. Osnovni uzrok bolesti leži u sustavnom kršenju zakona prirode koji su osnovni princip nužan za održavanje ravnoteže živog bića. Dakle, suzbijanje simptoma, koji se obično ne podudara s uzrokom promjene zdravstvenog stanja, nije prioritet koji bi se trebao primjenjivati. Uklanjanje simptoma, bez liječenja dubinskih uzroka, često dovodi do mogućih budućih pogoršanja ili prijenosa bolesti na druge organe. Uzroci koji doprinose razvoju bolesti obično su nedostatak hranjivih tvari i preopterećenost toksinima.

TEORIJA TJELESNIH TEKUĆINA

Ovdje se nastoji utvrditi uloga koju tjelesne tekućine (krv, limfa, unutarstanične i izvanstanične tekućine) imaju u nastanku bolesti. Svako preopterećenje toksinima uzrokuje neravnotežu u odnosima sastojaka koji se nalaze u tekućinama koje kruže tijelom. To preopterećenje ima više ili manje izravan utjecaj na integritet staničnih funkcija. Usporavanje protoka tjelesnih tekućina znači samootrovanje tkiva različitim toksinima koji su rezultat metaboličkih procesa. U tjelesne tekućine se, zapravo, izlijevaju sluz, kristali, stanični kataboliti (otpad), endogeni toksini i crijevni otrovi.

naturopatia_intestinoU normalnim fiziološkim uvjetima "filtrirajući organi"(crijeva, jetra, bubrezi, pluća, koža) su u stanju eliminirati metabolički otpad; ali u stanju nestašice vitalne energije ili kod pretjeranog unosa hrane, ovi organi ne obavljaju optimalno svoju funkciju. Posljedica toga je razvoj bolesti koja će poprimiti razne oblike ovisno o konstitucionalnim karakteristikama subjekta i utjecaju okoline.

Za naturopata ključ zdravlja u konačnici ovisi o odnosu između proizvodnje i eliminacije katabolita.

Hitovi: 917