Pilates

Nadređena Kategorija: ROOT Kreirano Ponedjeljak, 14 Lipanj 2010

pilates Pilates metodu, s ciljem jednakog korištenja svih dijelova tijela i oslobađanja kralježnice od opterećenja, je utemeljio, prije otprilike jednog stoljeća, Joseph Pilates u Njemačkoj. U pilates metodi položaj i kretanje svakog dijela tijela su izuzetno važni jer se tijelo kreće kao integrirani sustav. Što se više tijelo ispravno koristi tijekom vježbe to će se više ispravno koristiti i u svim drugim situacijama.


Metoda

Ovo je program vježbanja koji je usredotočen na posturalne mišiće odnosno one mišiće koji pomažu držati tijelo uravnoteženim i koji su neophodni za pružanje podrške kralježnici. Također pomaže i ispravnom držanju. Pilates vježbe posebno pomažu tomu da osvijestimo disanje i ravno držanje kralježnice jačanjem dubinskih mišića što vrlo važno za ublažavanje i sprječavanje boli u leđima. Ovom metodom treninga ne samo da jačaju trbušni mišići nego i najdublja vezivna tkiva oko kralježnice i zdjelice. Temelj ove metode je toniranje i jačanje Power House-a odnosno svih mišića povezanih s abdomenom, trbuhom, stražnjicom, aduktorima i lumbalnim dijelom. Vježbe koje se izvode na prostirci moraju biti glatko i savršeno izvedene u kombinaciji s pravilnim disanjem. Pilates je smatrao da "sve prolazi kroz središte". Abdomen je točka u kojoj se proizvodi sila potrebna za izvršavanje svake vježbe te se tako izbjegava dodatno opterećenje drugih dijelova tijela koji su ionako već preopterećeni (vrat, ramena, leđa mišići).


Principi pilates metode



pilates_benessereKoncentracija: oprez prilikom izvođenja vježbi, svakog pokreta i svih dijelova tijela.
Kontrola: kontrola, ne samo pokreta koji se izvodi nego i držanja tijela, položaja glave, ekstremiteta, zdjelice te čak i prstiju.
Stabilizacija težišta: stabilizacija težišta izvođenjem pojedinih vježbi na području abdomena i lumbalnog dijela kralježnice. Jačanje "središta tijela".
Fluidnost pokreta: razvijanje fluidnosti i kontrole kretanja kako bi se postigla harmonija.
Preciznost: točno izvođenje kontroliranih pokreta kako bi se poboljšala ravnoteža mišićnog tonusa
Disanje: fluidno i potpuno disanje usklađeno s pokretima


Prednosti pilates metode


benessere_pilates

- poboljšava snagu i tonus mišića bez velikog dobitka na mišićnoj masi
- poboljšava držanje tijela
- ravna trbuh
- poboljšava fluidnost pokreta
- smanjuje učestalost bolova u leđima, jača mišiće u središnjem dijelu tijela
- pridonosi stjecanju sigurnosti u sebe i smanjuje stres

Hitovi: 692