Pilates

Nadređena Kategorija: ROOT Kreirano Ponedjeljak, 14 Lipanj 2010

pilates Pilates metodu, s ciljem jednakog korištenja svih dijelova tijela i oslobađanja kralježnice od opterećenja, je utemeljio, prije otprilike jednog stoljeća, Joseph Pilates u Njemačkoj. U pilates metodi položaj i kretanje svakog dijela tijela su izuzetno važni jer se tijelo kreće kao integrirani sustav. Što se više tijelo ispravno koristi tijekom vježbe to će se više ispravno koristiti i u svim drugim situacijama.


Metoda

Ovo je program vježbanja koji je usredotočen na posturalne mišiće odnosno one mišiće koji pomažu držati tijelo uravnoteženim i koji su neophodni za pružanje podrške kralježnici. Također pomaže i ispravnom držanju. Pilates vježbe posebno pomažu tomu da osvijestimo disanje i ravno držanje kralježnice jačanjem dubinskih mišića što vrlo važno za ublažavanje i sprječavanje boli u leđima. Ovom metodom treninga ne samo da jačaju trbušni mišići nego i najdublja vezivna tkiva oko kralježnice i zdjelice. Temelj ove metode je toniranje i jačanje Power House-a odnosno svih mišića povezanih s abdomenom, trbuhom, stražnjicom, aduktorima i lumbalnim dijelom. Vježbe koje se izvode na prostirci moraju biti glatko i savršeno izvedene u kombinaciji s pravilnim disanjem. Pilates je smatrao da "sve prolazi kroz središte". Abdomen je točka u kojoj se proizvodi sila potrebna za izvršavanje svake vježbe te se tako izbjegava dodatno opterećenje drugih dijelova tijela koji su ionako već preopterećeni (vrat, ramena, leđa mišići).


Principi pilates metodepilates_benessereKoncentracija: oprez prilikom izvođenja vježbi, svakog pokreta i svih dijelova tijela.
Kontrola: kontrola, ne samo pokreta koji se izvodi nego i držanja tijela, položaja glave, ekstremiteta, zdjelice te čak i prstiju.
Stabilizacija težišta: stabilizacija težišta izvođenjem pojedinih vježbi na području abdomena i lumbalnog dijela kralježnice. Jačanje "središta tijela".
Fluidnost pokreta: razvijanje fluidnosti i kontrole kretanja kako bi se postigla harmonija.
Preciznost: točno izvođenje kontroliranih pokreta kako bi se poboljšala ravnoteža mišićnog tonusa
Disanje: fluidno i potpuno disanje usklađeno s pokretima


Prednosti pilates metode


benessere_pilates

- poboljšava snagu i tonus mišića bez velikog dobitka na mišićnoj masi
- poboljšava držanje tijela
- ravna trbuh
- poboljšava fluidnost pokreta
- smanjuje učestalost bolova u leđima, jača mišiće u središnjem dijelu tijela
- pridonosi stjecanju sigurnosti u sebe i smanjuje stres

Hitovi: 731