Porijeklo i povijest naturopatije

Nadređena Kategorija: Naturopatia Kreirano Nedjelja, 30 Svibanj 2010

medicina_naturopata

Naturopatija je zdravstvena disciplina priznata od strane SZO-a (Svjetske zdravstvene organizacije), to je bio prirodna, višedisciplinarna znanost s ciljem postizanja zdravlja, te edukacije i promicanja zdravlja individualca, obitelji, društva i okoline.

Etimološki termin potječe od latinskog natura i od grčkog phatos i znači "osjećati se prirodno".

Naturopatski koncepti, prema definiciji Natura Medicatrixa, vuku korijene još od Hipokrata prema kojemu su poštivanje zakona prirode i pravilna prehrana osnovni uvjeti za prevenciju bolesti. Oni također integriraju i Pitagorino učenje koje je utemeljeno na važnosti cirkulacije tjelesnih tekućina (krvi, žuči i sluzi).  - Izvor:  GRANDE DIZIONARIO ENCICLOPEDICO UTET - Rudy Lanza.

Hipokrat je istaknuo kako ljudski organizam nije zbroj organa nego njihovo  racionalno jedinstvo. Za njega je, osim principa primus ne nocere, vrijedilo i shvaćanje da je priroda glavna iscjeliteljica svih bolesti. Tretirao je imunološki sustav iznutra i davao napitke koji su pomagali oboljelima na njihovom putu do ozdravljenja.

U prilogu možete naći kratki povijesni pregled zapadne naturopatije prilagođen iz djela "F. Ambrosi   “Naturopatia, dai Pionieri al 2000 Ed. GB." (Samo na talijanskom jeziku).


Hitovi: 941