Yoga

Nadređena Kategorija: ROOT Kreirano Četvrtak, 10 Lipanj 2010

meditazione_yogaRiječ yoga dolazi iz sanskrtskog korijena jug, što znači kontroliranje, povezivanje, pridruživanje. Uz redovito i konstantno prakiciranje u nama se razvija blagostanje, mentalna mirnoća i lucidnost. Razvija odgovornost i usredotočenost kako bi se mogli bolje suočiti s kušnjama i izazovima svakodnevnog života. Radom na psiho-emocionalnom planu praktikant joge može bolje definirati svoj vlastiti životni put pomoću univerzalnih duhovnih učenjima koja su s vremenom postala zajednička baština čovječanstva. Joga je dio indijske kulture i koristi razne tehnike koje su namijenjene usklađivanju sustava tijela, uma i energije, a u praktikantu jača energiju, odlučnost i jasnoću ideja.

Svrha vježbi se ne zaustavlja smo na djelovanju na tijelo nego uvijek uključuje i mentalnu razinu. U dimenziji tijelo-um, zdravstveno stanje te fizički i psihički integritet imaju transcendentnu vrijednost. Joga se ne prakticira da se ozdravi od bolesti već se ona povlači zbog zdravog stanja uma. Iscjeljenje fizičkog tijela je samo efekt, a nikad glavni cilj onoga koji je prakticira. Zdravlje se, dakle, stječe reorganizacijom vrijednosti i razumijevanjem istinskih vrijednosti života.

 

Asane (položaji) i držanje


yoga_benessereHatha joga, pomoću posebnih položaja koji se zovu asane, poziva praktikante da prate svoje mentalne probleme kako bi ih pretvorili u proces iscjeljenja. Posebno je zanimljiv fiziološki proces koji ubrzava eliminaciju toksina stimulirajući povezane organe da svoje funkcije obavljaju u punom jeku. Može se pratiti blizak odnos između položaja tijela i psihološkog stanja. Držanje je pokušaj postizanja određenog prostornog rasporeda s našim tijelom. Svaki položaj tijela (asana) je model kojem se praktikant mora prilagoditi. Zato je to prava reedukacija uma. Održavanje položaja zahtijeva kontrolu središnjeg živčanog sustava i skup reakcija u obrnutom smjeru (feedback) koji uključuje mnoge psihofizičke aktivnosti pojedinca. Ono što se djelomice događa kad naše vlastito tijelo zauzme naizgled jednostavan položaj je kontinuirano praćenje i koordinacija između mišića agonista i antagonista te kontinuirana procjena pomaka od optimalnog položaja. Zaustavljanje samo na položajima ili tehnikama disanja ne samo da je nepotpuno nego je i pogrešno jer je to upravo suprotno od onoga što se želi postići. Joga se predstavlja kao mentalna disciplina koja se želi integrirati s tijelom i svatko može naći praksu koja je najbliža njegovim osobnim karakteristikama.


Najpoznatije vrste joge:


yoga_hata- Hatha joga: disciplina koja nam omogućava da tijelo učinimo agilnijim, jačim i zdravijim. Doslovno značenje: "ha" sunce, toplina, strast i "tha" mjesec, hladnoća i otvorenost. Suprotnosti ravnoteže. To je joga psihofizičkog sklada, zdravlja i dugovječnosti.

- Karma-yoga: rad i direktna akcija

- Bhakti-yoga: kozmička ljubav

- Raya yoga: mentalna joga

- Jnâna-yoga filozofija, rasuđivanje, racionalnost

Hatha, raja, jnâna, karma joga, itd. su sredstva koja vode do istog cilja: realizacije integracije bića i slobode od ograničenja života. Mentalna praksa joge igra ulogu od primarne važnosti: promatranje, koncentracija, meditacija i ekstaza su putevi koji vode do spoznavanja suptilnih osjetila, ali ujedno trebamo biti svjesni njihove iluzornosti.

Hitovi: 821